Konut Kredisi Ara Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
Konut kredinizi geri öderken elinize her zamankinden fazla bir gelir geçtiyse ara ödeme yaparak yükünüzü hafifletebilirsiniz. Peki ne kadarlık bir ara ödeme yapabilirsiniz, ara ödeme yaparken nelere dikkat etmeli bunları biliyor musunuz?
Kategori : Kredi Haberleri
05 Mayıs 2017 12:23
11670 kere okundu.
Konut Kredisi Ara Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
Konut kredinizi geri öderken elinize her zamankinden fazla bir gelir geçtiyse ara ödeme yaparak yükünüzü hafifletebilirsiniz. Peki ne kadarlık bir ara ödeme yapabilirsiniz, ara ödeme yaparken nelere dikkat etmeli bunları biliyor musunuz?
Kategori : Kredi Haberleri
05 Mayıs 2017 12:23
11670 kere okundu.

Yeni bir ev alma aşamasında başvurduğunuz ve araştırma yaptığımız kaynaklar ilk önce emlakçılar ve konut şirketleri daha sonra da kredi alabileceğiniz bankalar oluyor. Konut kredisi için başvururken elbette ki bir takım soru işaretleri yer alıyor. “Konut kredisinde ara ödeme nedir?”, “Konut kredisi ara ödeme işlemi nasıl yapılır?”, “Konut kredisinde ara ödeme yapılırken hangi kıstaslar dikkata alınmalıdır?”, “Konut kredisinde yüzde kaçlık bir oran ödenebilir?” bu süreçte konut alacak bir kişinin aklına takılan ilk soru işaretleri oluyor. Bu soruların cevaplarını bulmak ise hiç güç değil.

Konut kredisinde ara ödeme nedir?

Konut kredisi aldığınız bankalara olan geri ödemeleriniz aylık olarak hesaplanıyor. Her ay ödediğiniz aylık ödemelerinizden ayrı olarak, önceden belirlenmiş zamanlarda, dönem dönem yaptığınız ekstra kredi ödemelerine ara ödeme deniyor. Aylık belli bir gelire sahip bir çalışan veya işletme sahibi olduğunuzu var sayarsak çeşitli sebeplerden dolayı her zamankinden daha fazla bir gelir elde ettiğiniz dönemlerde daha fazla kredi ödemesi yapabiliyorsunuz. Bu gibi ara ödeme yapacağınız dönemler siz önceden de belirleyebiliyorsunuz ya da belli bir dönem belirtmeden düzensiz aralıklarla da yapabiliyorsunuz.

Konut kredisinde ara ödeme işlemi nasıl yapılır?

Kredi aldığınız bankalar ara ödemeleri genellikle üç, altı veya 12 aylık olarak önceden planlıyor. Konut kredisinin geri ödemelerinde 120 aylık vadelerden de faydalanabiliyorsunuz. Konut kredisi ara ödeme yaparken aylık geri ödeme tutarlarının serbestçe belirlenebildiği bir ödeme tablosuyla ara ödemelerinizi yapabiliyorsunuz. Ara ödemelerde kredinin geri ödeme tutarı ile faiz ödemelerinde azalma ile ödeme yapabiliyorsunuz. Bazı bankalar ise bu seçeneği komisyonsuz bir şekilde de sunabiliyor.

Konut kredisinde ara ödeme yapılırken hangi kıstaslar dikkate alınmalıdır?

Ara ödemelerle ilgili ara ödemenin toplam borçtan düşeceği fikri yaygın ama yanlış bir bilgidir. Normal şartlarda aylık olarak ödenen kredini ödemesinin içinde faiz, anapara, kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF) ve banka sigorta muameleleri vergisi (BMSV) gibi farklı kalemler yer alıyor. Bu kalemler her ödemede farklı yüzdelerle bulunduğu için aylık taksitleriniz sabit kalıyor. Ara ödemelerde ise yaptığınız ödeme toplam anapara borcundan düşüyor. Bankanızın web sitesinden kredi hesaplama araçları ile ara ödeme yaptıktan sonra kalacak borcunuzu kolaylıkla hesaplayabiliyorsunuz.

Konut kredisinde yüzde kaçlık bir ara ödeme oranı ödenebilir?

Tüketicinin istemesi halinde tüketici vadesi gelmemiş bir veya birden fazla taksit ödemesi yapabiliyor veya borcunu tamamen kapatabiliyor. Erken veya ara ödemeler kalan vadenin 36 ayı aşmayan kredilerde %1’ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerdeyse %2’yi geçemiyor.


#