Kat Mülkiyeti Tapu Örneği
Kat mülkiyeti tapu örneği ve diğer örnekleri bilmek önem taşıyor. Çünkü taşınmaz bir mülk alırken gayrimenkulün sahip olduğu tapu hayati değere sahip! Gayrimenkuller kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu şeklinde kaydediliyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Temmuz 2017 10:38
34634 kere okundu.
Kat Mülkiyeti Tapu Örneği
Kat mülkiyeti tapu örneği ve diğer örnekleri bilmek önem taşıyor. Çünkü taşınmaz bir mülk alırken gayrimenkulün sahip olduğu tapu hayati değere sahip! Gayrimenkuller kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu şeklinde kaydediliyor.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Temmuz 2017 10:38
34634 kere okundu.

Bu farklar mal sahibinin sahip olacağı haklara da işaret ediyor. Gayrimenkulün alım, satım şartları, krediye uygunluğu da kayıt şekline göre farklılık gösteriyor.

Mavi ve pembe renkte bulunan tapularda taşınmazın özellikleri yer alıyor. Bu özellikler arasında konutun kat sayısı, kapladığı alan gibi detaylar bulunuyor. Bunun yanında açık adresi ve mal sahibinin bilgileri yer alıyor.

Kat mülkiyeti tapu örneği nedir?

kat mülkiyeti tapusu

Kat mülkiyeti tapusu, bağımsız bir bölüm üzerindeki mülkiyet olarak biliniyor. Sırasıyla, bina inşaatı tamamlanınca oturma raporu alınıyor. Arsa hissesi olarak alınan mülk binaya dönüşüyor. Mülk binaya dönüştükten sonra kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Böylece gayrimenkulün en net durumu belgelenmiş oluyor.

Kat mülkiyeti ile inşaat halinden binaya dönüşen yapının her bölümü ayrılabiliyor. Bu bölümler ayrı kişiler üzerine kaydedilebiliyor. Tapu üzerine ait olduğu kişinin bilgileri ekleniyor. Mülkün metrekaresi, niteliği ve bağımsız bölüm numarası yazılabiliyor. Bir mülkün haklarının tamamına sahip olmak için kat mülkiyeti tapusu önem taşıyor.
Uygun şekilde tamamlanmamış inşaatlar ve iskan almamış binalar kat mülkiyeti tapusu alamıyor. Bu binalardaki hak sahipleri imar affı çıkmadığı sürece tapu başvurusunda bulunamıyor.

Kat mülkiyeti tapusundaki farklar nelerdir?

kat mülkiyeti nedir

Tapular genel olarak üçe ayrılıyor. Konutlar kat mülkiyetli, kat irtifaklı ve hisseli tapudan birine sahip olabiliyor. Kat mülkiyetli ve kat irtifaklı tapunun krediye uygun sayılıyor. Hisseli tapu ise krediye uygun bulunmuyor. Kat mülkiyetli tapuda mülkün tüm hakları alınmış oluyor. Boş arsadan iskana geçiş tamamlanmış oluyor. Bağımsız ve tam bir mülkiyet meydana çıkıyor. Kat irtifaklı tapuda ise inşaat işlemleri devam ediyor. Bu nedenle iskan henüz alınmamış oluyor. Daireyi satın alacak kişinin hak sahibi olduğu arsa payı, metrekare cinsinden hesaplanıyor.

Hisseli tapuda sadece taşınmazın üzerinde has sahibi olan hissedarların ismi bulunuyor. Kimin nereye sahip olduğu belirlenmiyor. Bu nedenle krediye uygun olmayan hisseli tapu üzerinde riskler barındırıyor. Hisseli tapuyu almadan önce ipotek ya da haciz olup olmadığının araştırılması gerekiliyor.

Kat mülkiyeti tapu örneği üzerinde neler yer alır?

kat mülkiyeti tapu örneği

Kat mülkiyeti tapu örneği üzerinde görülebileceği gibi “kat mülkiyeti” ibaresinin yanındaki kutucuğun içi işaretleniyor. Bunun dışında bağımsız bölümün nitelikleri işaret ediliyor. Binanın yüz ölçümü, hak sahibinin bağımsız bölüm numarası ve katı bulunuyor. Mülkün alanı net bir şekilde ortaya konarak mülkiyet hakkını ispat ediyor.

Bu ispat vasıtasıyla kat mülkiyeti tapusuna sahip olan kişiler herhangi bir yasal sorun yaşamıyor. Bu mülkler, herhangi bir risk taşımadıkları için kredi kullanımını kolaylaştırıyor.

Satılık ya da kiralık konut ve arsaları, kat mülkiyeti, kat irtifakı gibi sahip olduğu detaylar ile birlikte VERi EMLAKsitesinde bulabilir, ihtiyacınıza cevap verecek en uygun gayrimenkule kolayca ulaşabilirsiniz.