Yalýtým ile faturalar yarýya düþecek
ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz geçtiðimiz 10 yýlda yalýtýmsýz ve hatalý çatýlarýn ülke ekonomisine verdiði zararýn 26 milyar TL´ye ulaþtýðýný belirtti.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Kasým 2014 11:47
22569 kere okundu.
Yalýtým ile faturalar yarýya düþecek
ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz geçtiðimiz 10 yýlda yalýtýmsýz ve hatalý çatýlarýn ülke ekonomisine verdiði zararýn 26 milyar TL´ye ulaþtýðýný belirtti.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Kasým 2014 11:47
22569 kere okundu.
ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M.Nazým Yavuz, enerji verimliliði konusunda son yýllarda önemli adýmlar atýldýðýný belirterek, ÇATIDER’in bu konuda toplumsal bilinci artmasýna katký saðladýðýný açýkladý. Yaklaþýk 1500 firmanýn faaliyet gösterdiði çatý sektöründe ‘merdiven altý üretim’ yapan firmalar bulunduðunu belirten Yavuz, tüketicilere þu uyarýlarda bulundu.
 
“Uygun fiyatlý olduðu düþüncesiyle çatýlarda merdiven altý üretimle yapýlan uygulamalarýn yarardan çok zarara neden olduðunu unutmamak gerekiyor. ÇATIDER´in yaptýðý araþtýrmaya göre çatýlarda yapýlan yalýtým iyileþtirmelerine raðmen yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz ve hatalý çatýnýn ülke ekonomisine verdiði zarar, doðalgaz birim fiyatlarýnýn da devamlý artmasý sebebi ile 2013 yýlýnda yaklaþýk 4 milyar TL,  geçtiðimiz 10 yýlda 26 milyar TL oldu. 2014 yýlýnda bu zararýn daha büyük olacaðýný tahmin ediyoruz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüðü’nün ‘ýsýtma ve yalýtým’ raporuna göre; ayný iklim koþullarýnda ve ayný kullaným alanýna sahip bir konutun enerji tüketiminin, Fransa, Almanya, Ýngiltere, Ýsveç gibi ülkelere göre 2–3 kat fazla olmasý, ülkemizde özellikle ýsý yalýtýmýnýn yeterince önemsenmediðinin gösteriyor.  
 
Yavuz, þöyle devam etti:
“Çatýlarla ilgili israfýn baþlýca nedenleri, konut ve iþyeri çatýlarýndaki yalýtým eksikliði, mevcut yalýtýmlarýn korunamamýþ olmasý, yalýtým konusunda gerekli iyileþtirmelerin yapýlmamýþ olmasý, çatý kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlýþ uygulamalar olarak öne çýkýyor.  Tüketiciler, merdiven altý ürünlerden kaçýnýp, sertifikalý, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamalarý uzman kiþilere yaptýrmalýdýr. Böylece tüketicilerin parasý çöpe gitmemiþ olur. Ayrýca çatý uygulamalarýnda sigorta güvencesiz, ´yüksekte, aðýr ve tehlikeli iþlerde çalýþma´ eðitimi almamýþ, çatý ustasý sertifikasý olmayan eleman çalýþtýrýlýrsa, kaza durumlarýnda  yönetici veya bina sahipleri doðrudan sorumlu olur ve duruma göre çeþitli davalar ile karþý karþýya kalýrlar. "
 
Çatý yenileme ve tamiratýna 1,2 milyon dolar harcandý
 
Yavuz, çatýlarda yapýlan yenileme, aktarma ve tamirat çalýþmalarýnýn yýllýk 5 milyon metrekare, parasal büyüklüðünün ise yaklaþýk 1,2 milyon dolar seviyesine ulaþtýðýný belirterek, “Çatýlarýmýzdaki yenileme ve tamiratýn güvenilir, standartlara uygun sertifikalý malzemeler ile sertifikalý ve konusunda uzman çatý ustalarý tarafýndan yapýlmasý durumunda her yýl yapýlan tamirat sýklýðý azalacaktýr.  Yalýtým kalitesinin artmasý ile ýsý kayýplarý azalarak ekonomimize büyük kazançlar saðlanacaktýr. Bu safhada çatý yalýtýmýnýn öneminin topluma çok iyi anlatýlmasý, bilinçlenme saðlanmasý, yasa ve yönetmeliklerde çatý yalýtýmýnýn zorunlu olmasý, uygulama ve ürün konusunun da firmalarýn inisiyatifine býrakýlmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor" dedi.
 
2017’de her binaya Enerji Kimlik Belgesi
 
Yavuz, Enerji Verimliliði Kanunu gereðince, tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasýnýn zorunlu olduðunu hatýrlatarak, “Ülkemizdeki mevcut binalarýn 2017 yýlýna kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarýnýn teþviki için yönetmelikte bina alým satým ve kiralama aþamasýnda mal sahibi tarafýndan yeni kullanýcýsýna verilmesi öngörülmüþtür. Yürürlükteki mevzuatýn etkin þekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapý denetim þirketleri ve Enerji Verimliliði Danýþmanlýðý Þirketleri eðitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir. Enerji Verimliliði Kanunu, Binalarda Isý Yalýtýmý ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasý, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn elektrik enerjisi üretimi amaçlý kullanýlmasýna yönelik yasal düzenlemeler sektör için önemli fýrsatlar sunuyor” dedi.
 
Yalýtým ile en az yüzde 50 tasarruf 
 
Yavuz, yalýtýmý olmayan binalarýn kat adetine baðlý olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralýðýnda enerji israfýna neden olduðunu ifade ederek, çatý ve binada yapýlacak tadilat ve yalýtým uygulamalarýnýn enerji harcamalarýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlayacaðýný açýkladý. Yavuz, þunlarý söyledi:
“Yeni Yapý Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapýlacak tüm binalara ýsý yalýtýmý zorunluluðu gelmesiyle dýþ cephe ýsý yalýtýmý yani bilinen adýyla mantolama konusunda vatandaþýmýzda ciddi bir bilinç artýþý yaþandý. Artýk yalýtýma bir lüks ya da ek masraf olarak deðil bir zorunluluk, fayda ve tasarruf olarak bakýlýyor. Ancak burada eksik kalan kýsým yine çatýlar oldu. Çünkü yasalarda ortak mekan olarak nitelendirilen çatýlarýn sahibi olmadýðý ve kat maliklerinin de ilgilenmediði bu çatýlarda yalýtým yapmak akla gelmiyor veya masraf edilmek istenmiyor. Bu durumda cephede yapýlan yalýtým eksik kalýyor.” 
 
Enerji tüketimini 80 kilovatsaate düþürmeliyiz
 
Kaçak, denetimsiz yapýlar ve uygulamalar sonucunda ortaya çýkan kalitesiz, kýsa ömürlü ve enerji israf eden yapýlarýn önemli bir sorun olduðunu da hatýrlatan Yavuz, “Avrupa Birliði’nin 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedeflediðini düþünürsek; Türkiye olarak bizim de binalarýmýzdaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat seviyesinin altýna düþürmemiz gerekiyor. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile saðlanabilir” diye konuþtu. 
 
“Ekonomiyle birlikte çevreye de zarar veriyor”
 
ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, bilinçsizce yapýlan her tüketimin ekonominin yaný sýra çevreye de zarar verdiðini belirterek þöyle konuþtu:
“Bilinçi tüketici olarak bütçemize ve ülke ekonomisine katký saðlamanýn yaný sýra, doðaya da zarar vermemiþ oluruz. Bilinçli tüketici olmak, sorumlu bir vatandaþ olarak görevimizdir. Tüketici olarak hak ve sorumluluklarýmýzý iyi bilmeliyiz. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alýrken doðru seçim yapar. Ýhtiyacý olan malý ve hizmeti yetkili satýcýsýndan alýr.”

#