Baþkasýnýn kirasýný toplayýp para kazanýyorlar
Baþkasýnýn kirasýyla ayda 51 bin TL kazanmak mümkün mü?
Kategori : Sektörden Haberler
01 Kasým 2014 11:43
21952 kere okundu.
Baþkasýnýn kirasýný toplayýp para kazanýyorlar
Baþkasýnýn kirasýyla ayda 51 bin TL kazanmak mümkün mü?
Kategori : Sektörden Haberler
01 Kasým 2014 11:43
21952 kere okundu.
Maliye istatistiklerine göre Türkiye’de ilginç ve kârlý yeni iþler dikkat çekiyor. Baþkasýnýn kirasýný toplama en ilginçlerinden biri.
 
Habertürk´te yer alana habere göre, Türkiye´de baþkasýnýn kirasýný toplayan 92 kiþinin kazancý yüzde 196 arttý ve 56.6 milyon liraya çýktý. Þecere bulma hizmeti veren 41 kiþi de 2013’te 5.7 milyon lira elde etti.
 
Maliye Bakanlýðý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý’nýn yayýmladýðý istatistiklere göre Türkiye’de bilinmeyen ve ayný zamanda çok karlý olan bir çok iþ kolu var. Baþkanlýðýn yayýmladýðý iki ayrý tablodan en çok kazanan ve buna göre de fazla Gelir Vergisi ödeyenlerin baþýnda aracý kurumlar hariç borsa aracýlarý (gömlekçiler deniliyor) geliyor. Tam 539 aracýnýn her biri yýlda ortalama 1.2 milyon lira kazanýyor.
 
 
Bu bilinen mesleðin yanýnda ikinci en çok parayý kazanan meslek dalý ise þimdiye kadar hiç duyulmamýþ bir sektör. Maliye’ye göre baþkasýnýn kirasýný toplama iþi 2013’te en kârlý ikinci meslek oldu. 2012’de baþkasý adýna kira toplayanlar 19 milyon lira kazanýrken bu rakam 2013’te yüzde 196 artarak 56.6 milyon liraya ulaþtý. Toplam 92 kira toplayýcýsýnýn kiþi baþýna kazancý yýllýk 615 bin lirayý buldu.
 
Bu kiþilerin ev ve dükkân sahibi olan ancak bu mal varlýklarýnýn kira bedeli ve hukuki sorunlarý ile uðraþamayacak düzeyde olanlardan iþ aldýklarý belirtiliyor. Kira toplama iþi yapan bu meslek sahiplerinin kira tutarýnýn bir miktarý karþýlýðýnda (örneðin yüzde 10) gayrimenkulleri kiraya verip tüm parasal yasal iþlerini takip edenler olduðu belirtiliyor.
 
En çok kazanan üçüncü meslek dalý da çok ilginç. Baþkasýna ait fikri mülkiyet haklarýný yine ihtiyacý olanlara satarak para kazanan 24 kiþi 9.1 milyon lira yani kiþi baþý 379 bin lira kazandý.
 
ELEKTRÝKTEN GELEN SERVET
 
Elektrik piyasasýnda yapýlan deðiþiklik ile elektrik daðýtýmýnda aracý olan ve kullanýcýya yönelik elektrik ticareti yapan 117 þirket yýlda 611 milyon lira yani iþletme baþýna 5.2 milyon lira kazanarak yeni ve girilmemiþ sektörlerde daha fazla kazanç saðlandýðýný gösterdiler
 
YENÝLÝK YAPAN KAZANDI
 
Kurumlar Vergisi mükellefi þirketlerde ise 2013 yýlýnda en çok kazananlar baþta finans sektörü olmak üzere bilindik alanlar oldu. Ancak yine de bazý iþkollarýnýn çok kazançlý olduðu ortaya çýktý. 2013’te en çok kazananlar arasýnda doðalgaz çýkarma faaliyeti yapanlar ile siyanür, kükürt üreticileri ile kakao üreticileri geldi. Otomobil, traktör, bakýr, altýn gümüþ, çimento gibi alanlarda kârlýlýk görülürken bu alanlarýn ardýndan gelen top, füzeatar, aðýr makineli tüfek üreticileri yýllýk iþletme baþýna 10 milyon lira kazançlar kazançlý sektörler arasýnda yerini aldý.
 
MANKEN ÝLE RANTÝYE AYNI GELÝRÝ KAZANDI
 
Emeklilik fonlarýný yönetenler, noterler ve mali müþavirler gibi bilinen meslekler de yýllýk 250 bin liranýn üstünde kazanç saðladýlar. Bunlarýn hemen ardýndan ise mankenler ve modeller geliyor. Mankenlerin geliri ortalama yýllýk 235 bini geçti. Sayýlarý 486 olan aktör ve dublörler de yýllýk ortalama 117 bin lira kazandýklarýný beyan ettiler. sinema endüstrisi aktör ve dublörlere toplamda yýlda 174 milyon lira verdi. Sadece banka faizi ile geçinenlerin kazancý ise yýlda 219 bin lira oldu. Böylece sadece banka faizi ile geçinen 7 bin 498 kiþinin yýlda 1.6 milyar lira faiz aldýðý da ortaya çýkmýþ oldu.
 
ÞECERE ÝLE BÝRLÝKTE PARAYI DA BULMUÞLAR
 
Türkiye’de en çok para kazanan meslekler arasýnda çok ilginç bir baþka meslek dalý þecere bulma iþi yapanlar. Maliye rakamlarýna göre 41 kiþi son 1 yýlda insanlarýn soy ve sülalesini bulmalarý karþýlýðýnda tam 5.7 milyon lira kazandý. Kiþi baþýna 140 bin liralýk gelir beyan eden þecere bulucularýn 2012 yýlýnda da toplam 4.2 milyon lira gelir elde ettiði belirlendi. Þirket olmayan ancak bildiðimiz bazý ihtiyaç maddelerini üretenlerin de diðerlerine göre daha fazla kazandýklarý görüldü.
 
SEÇ, ÜRET, KAZAN
 
Örneðin merdiven, korkuluk, plastik depo, tabak, çanak, bardak üreticileri en çok kazananlar olarak dikkat çekiyor. Sýcak hava balonu, zeplin, planör ve sayaç okuyucularý imalatçýlarýnýn da yýllýk kazançlarý 150 bin liranýn üstünde. Tehlikeli atýklarý ýslah edenler, piyano, prezervatif, süt saðma makinesi, röntgen cihazý, rüzgar tribünü, sokak lambasý üretiminin de an azýndan zarar ettirmeyen hatta Türkiye’de en çok kazanan 25 meslek grubu içinde bulunuðu yine Maliye rakamlarýna yansýmýþ durumda...

#