Evler Çökme Tehlikesi Altýnda
Ayný mahallede yaklaþýk 40 ev çökme tehlikesi altýnda
Kategori : Sektörden Haberler
09 Temmuz 2014 10:10
16626 kere okundu.
Evler Çökme Tehlikesi Altýnda
Ayný mahallede yaklaþýk 40 ev çökme tehlikesi altýnda
Kategori : Sektörden Haberler
09 Temmuz 2014 10:10
16626 kere okundu.
Hatay´ýn merkez ilçesi Antakya´da bulunan Güzelburç Mahallesi´nde yaklaþýk 40 ev çökme tehlikesi altýnda. Vatandaþlarýn zaman zaman güçlendirme çalýþmasý yaptýðý eski binalarda yaþayanlarýn çoðu evlerini terk etmek zorunda kalmýþ. Yeni yapýlan binalarda da durum ayný.
 
Cihan´ýn haberine göre, evlerine yerleþen mahalle sakinlerinin birçoðu evlerinde derin çatlaklar oluþtuðunu söylüyor. Yaþananlarýn nedenini bir türlü anlamadýklarýný anlatan vatandaþlar yetkililerin biran önce bölgedeki evlerde çökmelere neden olan olayýn ortaya çýkarýlmasýný istiyor. 400 haneli mahallede evleri zarar gören ve oturulmayacak durumda olan vatandaþlardan Naziye Amuklu uzun süredir hasta olduðunu ve her gece evinin zemininden gelen sesler nedeniyle psikolojisinin de bozulduðunu söyledi. Geceleri genel olarak evinde çökmelerin meydana geldiðini anlatan Amuklu þöyle konuþtu:
 
"Bu günlerde çok oluyor göçmeler. Beþ yýldýr bu oluyor zaten. Son günlerde daha fazla çekmeler baþladý. Kimse korkudan geçemiyor evlerine. Gördüðünüz gibi çökmeler gittikçe fazla oluyor. Saat 2.30’da biz yatarken kalktým komþular bize geldi, hep birlikte korktuk. Komþular merak etmiþ gelen sesleri duyunca, komþular ne oldu size diye bakmaya geldiler. Ev çöktü. Yani uyumadým sabaha kadar. Ne zaman yatarken böyle gündelik iþleri yaparken bu sesler aklýmdan çýkmýyor. Ne yapalým gücüm yok. Hastayým. Yetkililer ellerini uzatsa memnun oluruz.” diye konuþtu.
 
 
Evlerinde ortaya çýkan çatlaklar nedeniyle binalarýna neredeyse sürekli güçlendirme çalýþmasý yaptýrdýklarýný ancak yinede çökmelerin önüne geçemediklerini anlatan Ataman Þabanoðlu ise yetkilerden yardým istedi.
 
Son 5-6 aydýr çökmelerin hýzlandýðýný söyleyen Þabanoðlu ise "Beþ altý aydýr baya bir hýzlandý. Oturulmayacak hale geldi. Yukarda þuan beþ aile oturuyor. Biz bundan 8-9 ay önce baya bir güçlendirme yaptýk. Komple þu binanýn etrafýný eþtik. Ve hep perde þeklinde yapýldý. Dikkat ederseniz, içeri geçerseniz bütün kolonlarýmýz perde þeklinde. Bir sürü masraf koymamýza raðmen yine çatlaklar devam ediyor. Korkulacak bir þekilde oturmaya cesaret edemiyoruz. Aþýrý derecede çatlaklar oluyor. Son bir aydýr dahi kolonlar çatlamaya baþladý. Daha önce kolonlar çatlamýyordu þimdi kolonlarda çatlamaya baþladý. Ýçerde kolon olduðu gibi 20-30 cm aþaðýya doðru çöktü.bir araþtýrýlsýn. Bize yardýmcý olsunlar. Gidipte baþka yerde oturacak yerimiz yok." dedi.
 
Güzelburç Mahalle Muhtarý Bülent Görüroðlu ise yaþananlardan dolayý mahalle sakinlerinin korku içerisinde olduðunu söyleyerek bilinmeyen bir nedenle yaþanan bu olayýn devlet tarafýndan araþtýrýlýp çözülmesini istedi.
 
Mahalle sakinlerinin zor günler geçirdiðini aktaran Mahalle Muhtarý Görüroðlu þöyle konuþtu:
 
"Yaklaþýk bir yýldan beri çok büyük zararlar görmeye baþladýk. Buranýn incelenmesini istiyoruz. Vatandaþlar maðdur durumda kalýyorlar. Yardým bekliyoruz. Çökme var, çatlaklýklar var, büyük araçlarýn buradan geçtiði zaman, vatandaþlar evinde yattýðý zaman cam patlýyor, çökme oluyor. Bu sorunlarla karþýlaþýyoruz. Yok yaralama olayý olmadý ama vatandaþlar gergin, korkuyorlar. Vatandaþlarýmýz ona göre tedbir alsýnlar. Evlerden çýksýnlar. Onu istiyoruz biz."
 
Güzelburç Mahallesindeki sokaklarda kabarmalarýn olduðu sokaklardaki evlerin tamamýnýn kolonlarý büyük zarar görmüþ durumda. Evinin altý temelden zarar gören ve çökme nedeniyle temeli gözüken bazý evlerin altlarýna doldurma malzemelerle güçlendirme yapýlmýþ durumda. Maddi durumu yetersiz olduðu için gidecek yeri olmayanlar ise kolonlarý zarar gören evlerini demir bloklar ile sabitlemeye çalýþýyor.

#