Türkiye´deki konut satýþlarý geçen yýl "altýn" dönemini yaþadý. '/> "Peynirekmek" gibi konut satýldý - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
"Peynirekmek" gibi konut satýldý

Türkiye´deki konut satýþlarý geçen yýl "altýn" dönemini yaþadý.


Kategori : Sektörden Haberler
04 Þubat 2014 05:20
14241 kere okundu.
"Peynirekmek" gibi konut satýldý

Türkiye´deki konut satýþlarý geçen yýl "altýn" dönemini yaþadý.


Kategori : Sektörden Haberler
04 Þubat 2014 05:20
14241 kere okundu.

Geçen yýl konut satýþ rakamý yaklaþýk 1 milyon 145 bini buldu. Tapu iþlemleri dikkate alýndýðýnda saatte yaklaþýk 572 konut el deðiþtirdi.

Türkiye Ýstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yýl konut satýþlarý açýsýndan oldukça hareketli geçti. Mevcut konut stoðuna yenilerinin eklenmesi ve konut kredilerindeki gerileme ev sahibi olmak isteyenler ile yatýrýmcýlara yeni fýrsatlar sundu.

Konut sektöründeki bu geliþmeler satýþlara olumlu yansýdý. Böylece Türkiye genelinde satýlan konut sayýsý 1 milyon 144 bin 989´u buldu.

Tapu iþlemlerinin yapýldýðý mesai günleri ve çalýþma saatleri dikkate alýndýðýnda, Türkiye´de günde ortalama 4 bin 580 konut el deðiþtirdi. Satýlan konut sayýsý saatte 572´ye, dakikada ise 9´a karþýlýk geldi.

- Konut sektörünün kalbi Ýstanbul´da attý


Türkiye´deki konut satýþlarý aðýrlýklý olarak 3 büyük ilde gerçekleþti. Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir´de geçen yýl 442 bin 245 konut satýldý. Türkiye´de konut satýþlarýnýn yaklaþýk yüzde 38´i 3 büyük ilde gerçekleþti.

Ýstanbul konut satýþlarý açýsýndan en hareketli il oldu. Geçen yýl Ýstanbul´da satýlan konut sayýsý 233 bin 153 oldu. Türkiye´de geçen yýl satýlan her 6 konuttan 1´i Ýstanbul´da el deðiþtirdi. Sadece Ýstanbul´da satýlan konut miktarý 58 ilin toplamýnda satýlan konut sayýsýný geride býraktý.

Konut satýþlarýnda Ýstanbul´u 137 bin 57 ile Ankara izledi. Ýzmir, 72 bin 35 konut satýþý bu alanda 3. sýrada yer aldý.

Geçen yýl en az konut satýþý ise Hakkari´de gerçekleþti. Bu kentteki konut satýþý 138´le sýnýrlý kaldý. Konut satýþýnýn en düþük olduðu diðer iller ve satýþ sayýlarý sýrasýyla 183 konut ile Ardahan ve 364 konut ile Bayburt oldu.

- "Gayrimenkul piyasasý durmaz"


Türkiye Tüm Emlak Müþavirleri Federasyonu Baþkaný Ali Taylan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, son 10 yýlda gayrimenkul sektörünün yükselen bir trend içerisinde olduðunu ve sektörde çok ciddi bir arz bulunduðunu söyledi.

Sektördeki arzýn özellikle büyükþehirlerde yoðunlaþtýðýný dile getiren Taylan, buna karþýlýk talebinde yüksek olduðunu ifade etti.

Ekonomide son dönemde yaþanan geliþmelerin konut sektörüne yansýmalarýný da deðerlendiren Taylan, þunlarý kaydetti:

"Döviz yükseliyor, borsa düþüyor, ancak gayrimenkul piyasasý bu koþullarda bile iyi gidiyor. Gayrimenkulde herhangi bir sýkýntý yok, olacaðýný da düþünmüyorum. 2014´de de gayrimenkul satýþlarýnýn olumlu geçeceðini düþünüyorum. Yükselen döviz kuru sektörde herhangi bir rahatsýzlýk yaratmadý. Taleplerde bir azalma olmadý. Gayrimenkul fiyatlarýnda artýþ yok. Ocak ayý itibariyle satýþlarda da bir gerileme, sýkýntý yaþanmadý. Hangi þartlar altýnda olursa olsun gayrimenkul piyasasý durmaz. Türkiye´de halen ciddi oranda konut ve özellikle nitelikli konut açýðý var. Sosyal donatýlarýn bulunduðu, güvenlik sistemleri olan nitelikli konut açýðý daha yüksek."

Taylan, vatandaþlarýn gayrimenkulu en büyük ve en önemli yatýrým aracý olarak gördüðünü vurgulayarak, "Bu çerçevede uzun vadede, 5-10 yýllýk dönemde gayrimenkulde kazanma þansýnýz çok yüksek. Gayrimenkul çok ciddi getiri saðlar özellikle, arsalarda kazanç çok ciddidir" dedi.

 

konut.mynet.com


#