Apartman Ve Sitelerde Ýþ Saðlýðý Ve Güvenliði
Bildiðiniz üzere 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu’nun az tehlikeli iþ yerleri olarak görülen apartmanlar ile ilgili kýsmý ilk baþta 01.07.2016 tarihine ertelenmiþti ve geçtiðimiz yaz uygulamaya konulmasý bekleniyordu.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
16 Mart 2017 15:41
20806 kere okundu.
Apartman Ve Sitelerde Ýþ Saðlýðý Ve Güvenliði
Bildiðiniz üzere 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu’nun az tehlikeli iþ yerleri olarak görülen apartmanlar ile ilgili kýsmý ilk baþta 01.07.2016 tarihine ertelenmiþti ve geçtiðimiz yaz uygulamaya konulmasý bekleniyordu.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
16 Mart 2017 15:41
20806 kere okundu.

Bildiðiniz üzere 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu’nun az tehlikeli iþ yerleri olarak görülen apartmanlar ile ilgili kýsmý ilk baþta 01.07.2016 tarihine ertelenmiþti ve geçtiðimiz yaz uygulamaya konulmasý bekleniyordu. Aslýnda iþin önemini bildiðim için yasanýn tekrar ertelenebileceðine ihtimal vermediðim için kollarý sývadým ve tek tek apartman ve siteleri dolaþarak yöneticileri ile görüþmeler yapmaya baþladým. Önce bir anket hazýrladým ve yöneticilerin yeni kanun maddeleri için ne kadar hazýr olduklarýný araþtýrmak için yollara düþtüm. Yaklaþýk 2 ay süren çalýþmada yüzün üzerinde yöneticiye ulaþtým ve makalem Niþantaþý Üniversitesi’nin hakemli dergisinde Ocak 2017 de yayýnlandý. Bu çalýþmanýn sonuçlarýný aþaðýda sizlerle paylaþmaktan mutluluk duymaktayým.

“Apartman ve site yöneticiliðinin profesyonel firmalar tarafýndan yapýlmaya baþlanmasý ülkemizde yeni bir durumdur ve henüz geliþimi tamamlanmamýþtýr. Dolayýsýyla hem devlet açýsýndan hem de apartman ve site sakinleri için yeni bir kavramdýr. Anket çalýþmasýnýn yapýldýðý bölgelerde yeni yapýlan sitelerin birçoðunda profesyonel yönetim firmalarý bulunurken eski sitelerde ve apartmanlarda ise, kendi içlerinden seçilen bir apartman sakini tarafýndan yönetim hizmetleri yerine getirilmektedir. Yapýlan çalýþmada profesyonel yönetim firmalarý gündemi ve yeni çýkan yönetmelikleri daha yakýndan takip ederek gerekli uygulamalarý ve düzenlemeleri yerine getirmeye özen gösterirken bireysel olarak yapýlan apartman ve site yönetimlerinin gündemden ve güncel bilgilerden daha uzak kaldýklarý gözlemlenmiþtir.

Yukarýda belirtildiði üzere anket çalýþmasýnýn yapýldýðý 106 yöneticiden %66’sý 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu’nun apartman iþyerleri ile ilgili kýsmýnýn 01.07.2016 tarihinde yürürlüðe girdiðini bilmemektedir. Ve yine çalýþmada görülmüþtür ki %84,9’u apartman yöneticilerinin yükümlülükleri hakkýnda devlet tarafýndan bir bilgilendirme yapýlmadýðý ifade edilmiþtir.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Eskiþehir Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi arasýnda imzalanan protokol sonrasýnda çalýþan sayýsý 10’dan az olan az tehlikeli iþ yerleri için iþveren ve iþveren vekilinin katýlabileceði bir sertifika programý açýlmýþ olmasýna karþýn, apartmanlarda yöneticilik hizmeti gönüllü olarak yapýlan ve sýrayla diðer daire sakinlerine devredilen bir süreçtir. Böyle bir yapýda bir kiþi için ücret ödenerek sertifika alýnsa dahi her yönetici deðiþiminde bu iþlemi uygulamak mümkün deðildir. Ayrýca çalýþmada da görüldüðü üzere apartman ve sitelerde yönetim hizmeti veren kiþilerin çoðu henüz Kanun’un apartmanlarla ilgili kýsýmlarýnýn ne zaman yürürlüðe gireceði hakkýnda bilgi sahibi deðildirler ve yasal sorumluluklarýný bilmemektedirler.

Bu nedenle apartman ve site yönetimleri için kamu tarafýndan bilgilendirme çalýþmalarýna aðýrlýk verilmeli, gerekiyorsa kamu spotlarý düzenlenmelidir. Çünkü televizyonlarda ve billboardlarda verilen reklamlarda az tehlikeli iþ yerleri için Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði uygulamalarýnýn geçerli olduðu vurgulanýrken birçok apartman ve site yönetimleri en az bir çalýþan var ise apartmanlarýn da az tehlikeli iþ yeri sýnýfýna girdiðini ne yazýk ki bilmemektedirler. Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Uygulamalarý sadece çalýþanlar için deðil ayný çatý altýnda yaþayan ve çalýþan herkesin saðlýðýný ve güvenliðini korumak için bir zorunluluktur. Dolayýsýyla apartman ve site yönetimleri bu konuda bilgilendirilerek daha fazla hassasiyet göstermeleri, aidatlarý düþük tutmak amacýyla hem çalýþanlarýn hem de ikamet edenlerin saðlýðýný ve güvenliðini tehlikeye atmaktan sakýnmalarý saðlanmalýdýr”.

 

Alýntý  : http://www.milliyetemlak.com/dergi/apartman-sitelerde-is-sagligi-guvenligi/


#