Miras Ýntikali Hakkýnda Bilinmesi Gerekenler
Bir neslin kendinden sonra gelen kuþaða aktardýðý; para, mal, mülk ve haklarýn tamamýna "miras" denir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
31 Ekim 2016 18:09
32355 kere okundu.
Miras Ýntikali Hakkýnda Bilinmesi Gerekenler
Bir neslin kendinden sonra gelen kuþaða aktardýðý; para, mal, mülk ve haklarýn tamamýna "miras" denir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
31 Ekim 2016 18:09
32355 kere okundu.

Bir neslin kendinden sonra gelen kuþaða aktardýðý; para, mal, mülk ve haklarýn tamamýna "miras" denir. Hayatýný kaybeden kiþinin býraktýðý mirasýn kanunlara uygun þekilde tasfiye edilmesi gerekir. Peki, bu aþamada devreye giren ve en çok merak edilen durumlardan olan miras intikali nedir ve nasýl yapýlýr?

Miras Ýntikali Nedir?

Tapu kayýtlarýnda mal varlýðý görünen kiþinin hayatýný kaybetmesi durumunda; Medeni Kanun´un kararlarý doðrultusunda miras hakkýnýn yetkili mercilerden alýnarak verasette ismi geçen mirasçýlara verilmesi durumuna miras intikali denir. Bu iþlemi gerçekleþtirmek için bütün mirasçýlarýn istemde bulunmasýna gerek olmayýp sadece tek bir kiþiye de intikal iþlemi yaptýrýlabilir. Miras intikal iþlemini sorunsuz bir þekilde gerçekleþtirebilmek için öncelikle intikal edilen gayrimenkullerin mirasçýsý olduðunuzu kanýtlayan belgelere sahip olmanýz gerekir. Bunun için noterden veraset belgesi alabilir ya da Sulh Hukuk Mahkemesi´ne baþvurabilirsiniz. Miras iþlemleri hakkýnda merak edilen bir diðer konu ise veraset belgesinin ne olduðudur. Veraset belgesi; hayatýný kaybeden kiþinin mal varlýðýný aktardýðý kiþilerin isminin yazdýðý resmi evrak olarak nitelendirilir.

Veraset Belgesi ile Miras Ýntikali Nasýl Yapýlýr?

Miras olarak aktarýlan mallarýn intikalini saðlamak için ilk olarak, mirasçýlýk belgesini elde etmeniz gerekir. Bu belgede; mirastan yararlanacak olan kiþilerin isimleri ve miras oraný doðrultusunda alacaklarý mallarý görmek mümkündür. Hayatýný kaybeden kiþi tarafýndan aktarýlan mal varlýðýnýn intikal iþlemleri; bir kiþi ya da tüm mirasçýlar tarafýndan yapýlabilir. Eðer miras intikal iþlemleri ile tek kiþi ilgileniyorsa bu durumda mülkiyet el birliði olur.

Ýntikal sürecini baþlatmak için kiþi ya da kiþilerin noter tarafýndan verilen formu eksiksiz ve doðru bilgiler ile doldurmasý gerekir. Daha sonra noter, nüfus müdürlüðü ile baðlantýlý olan sisteme girerek baþvuru da bulunan kiþilerin mirasçý olup olmadýðýný kontrol eder. Bilgilerin doðruluðundan emin olunduktan sonra ise mirasçýlýk belgesi düzenlenir ve mirasçýlara verilir. Ýntikal iþlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diðer nokta ise; aktarýlan mal varlýðýnýn ne olduðudur. Aktarýlan mal varlýðý, banka hesabýnda para olabileceði gibi gayrimenkul de olabilir. Mal varlýðýnýn çeþidine göre miras intikali için yapýlan iþlemler farklýlýk gösterir.

Miras Ýntikali için Gerekli Olan Belgeler

* Nüfus cüzdaný
* 1 adet fotoðraf
* Temsil belgesi ( teslim iþlemi varsa; vekaletname)
* Noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesi´nden alýnan Veraset Belgesi
* Taþýnmaz konutun Tapu Senedi
* Zorunlu Deprem Sigortasý poliçesi 

Bu evraklarýn hepsini tamamladýktan sonra Tapu Müdürlüðüne giderek miras intikal iþlemlerinizi gerçekleþtirebilirsiniz. 


#