Ekspertiz Nedir? Nasýl Yapýlýr?
Peki ekspertiz aþamasý neleri kapsýyor ve nasýl yapýlýyor? Ýþte cevaplarý...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:58
34287 kere okundu.
Ekspertiz Nedir? Nasýl Yapýlýr?
Peki ekspertiz aþamasý neleri kapsýyor ve nasýl yapýlýyor? Ýþte cevaplarý...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:58
34287 kere okundu.

Bir taþýnmazýn gerçek deðerini belirlemek oldukça zor ve pek çok deðiþken içeren bir süreç. Gayrimenkul ve benzeri taþýnmazlarýn deðerini belirleme konusundaki en efektif yöntemlerden biri ise ekspertiz yani deðerleme. Peki ekspertiz aþamasý neleri kapsýyor ve nasýl yapýlýyor? Ýþte cevaplarý...

Ekspertiz Süreci 30´un Üzerinde Farklý Kriter Ýçeriyor

Bir evin gerçek deðeri belirlenirken mimari ve mühendislik gibi teknik alanlarda kullanýlan detaylar iþin içine girdiði için her zaman bir uzmandan destek almak gerekiyor. Eksper veya gayrimenkul deðerleme uzmaný adýyla anýlan bilirkiþiler bir evin deðerini belirleme konusunda genellikle 35 ayrý kriterden yararlanýyor.

Arsa büyüklüðünden dairenin net kullaným alanýna, balkondan bahçeye, su deposundan güvenlik sistemlerine kadar evin sadece kendisini deðil; bulunduðu binayý ve hatta arsayý dahi kapsayan deðer belirleme aþamasý, bu nedenle pek çok kriter içeriyor.

Bu kriterler arasýnda en önemlileri ise;

- Konuta ait olan arsa payý: Dairenin arsa üzerindeki payý arttýkça deðeri de her zaman için artýyor.
- Ýnþaatýn kalitesi: Konut projelerinde kullanýlan demirden sývaya, çimentodan iþçiliðe her þeyin kalitesi deðerin belirlenmesinde etkin rol oynuyor.
- Net alan: Dairenin aktif kullaným alaný sayýlan net alan, evin deðerini fazlasýyla etkiliyor.
- Sosyal tesisler ve spor kompleksi: Organizasyon ve toplantý salonlarý, spor alanlarý evin deðerini arttýran dolaylý etkenler.
- Mevki ve Ulaþým: Semtin merkeze yakýnlýðý, özellikleri, ulaþým açýsýndan çeþitliliði ve sýklýðý deðer belirleme konusundaki en önemli kriterler arasýnda yer alýyor.
- Asansör: Tahmin edilebileceði gibi asansörlü binalarýn deðeri her daim daha yüksek oluyor.
- Havuz: Eðer bir konut projesinde açýk ya da kapalý havuz bulunuyorsa büyüklükleri ve sayýlarýna da baðlý olarak daire deðerini epey yükseltebiliyor.
- Manzara: Bir dairenin manzaralý olmasý; manzaranýn deniz mi yoksa doða mý olduðu gibi detaylar en bilinen deðer arttýrýcý unsurlar.
- Güvenlik sistemi: Günümüzde çoðu binanýn en büyük açýklarýndan biri olan güvenlik sistemleri, ayrý bir öneme sahip olduðu için evin deðerine de büyük ölçüde etki ediyor.
- Bahçe ve otopark: Güvenlik sistemleri dýþýnda binalarýn çoðunda bulunmayan diðer bir detay ise otopark. Özellikle büyük þehirlerde otoparklý binalar üst düzeyde önem taþýyor.

Ekspertiz Süreci Nasýl Ýþliyor?

Eksper ya da gayrimenkul deðerleme uzmaný, tüm bu kriterlerle birlikte evin varsayýlan kira miktarý, çevrede bulunan ayný özelliklerdeki dairelerin satýþ fiyatý gibi detaylarý da göz önünde bulundurarak dairenin gerçek fiyatýna ulaþýyor.


#