Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleşir?
Boşanmada mal paylaşımı ayrılma sürecinde olan birçok çiftin en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biridir. Bu durumda edinilmiş mallar rejimi ile eşler arasında adil bir şekilde mal paylaşımı yapılır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Temmuz 2017 09:46
30945 kere okundu.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleşir?
Boşanmada mal paylaşımı ayrılma sürecinde olan birçok çiftin en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biridir. Bu durumda edinilmiş mallar rejimi ile eşler arasında adil bir şekilde mal paylaşımı yapılır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Temmuz 2017 09:46
30945 kere okundu.

Evliliğini sona erdirmek üzere olan çiftlerin en merak ettikleri konulardan biri olan boşanmada mal paylaşımı, bu süreçte yaşanan en büyük sıkıntılardan biridir. Evlilik sürecinde birlikte edinilen tüm mallar ve geri kalan varlıkların paylaşımı konusunda bu noktada birçok anlaşmazlık meydana gelebilir. Bu da çiftlerin boşanma sürecinde mal paylaşımı konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmemesinden kaynaklanır. Dolayısıyla en son uygulanmaya başlanan yasa çerçevesinde, çiftlerin nasıl mal paylaşımı yapacağı ve gayrimenkullerin kime kalacağı gibi sorular mutlaka yanıtlanmalıdır.

Boşanmada mal paylaşımı

boşanınca ev kimde kalır

1 Ocak 2002 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan ve halen günümüzde geçerli olan yasal mal rejimi ‘’Edinilmiş Mallara Katılım’’, her iki tarafın da çıkarının eşit şartlarda gözetilmesini sağlar. Buna göre, eşlerin evlendikten sonra çiftlerden birinin ya da ikisinin çalışarak elde etmiş olduğu mallar üzerinde ikisinin de eşit derecede hakkı vardır. Bu yasa ile boşanmada mal paylaşımı sırasında önceki mal ayrılığı rejiminin doğurduğu haksızlığın giderilmesi amaçlanır. Ayrıca kadınların ev içindeki emeklerinin karşılığı olarak da alınan varlıklara katılımı da göz önünde bulundurulur.

Edinilmiş mallar

boşanma mal dağılımı

  • 2002 yılı yasasına göre “Edinilmiş Mallar Rejimi” sayesinde, özellikle ev konusunda paylaşım anlaşmazlığına düşen eşlerin, gayrimenkulü yarı yarıya paylaşım hakkını kazanmak için bu konuda talepte bulunmaları gerekir.
  • Eşlerin evlilik süresi içerisinde çalışarak sahip oldukları ücretler edinilmiş mallar olarak geçer. Buna göre çalışma hayatından elde edilen maaş, prim, kazanç gibi gelirlerin hepsi birer edinilmiş maldır.
  • Sosyal güvenlik kurumu gelirleri, yaşlılık aylıkları, emeklilik ikramiyeleri, malul maaşları gibi gelirler de edinilmiş mallar kapsamında yer alır.
  • Çalışma gücünün kaybedilmesi sebebiyle alınan tazminatlar, miras yoluyla elde edilen gayrimenkullerden gelen kira gibi kişisel mallar edinilmiş maldır.
  • Edinilmiş mal kapsamındaki varlıkların satışından doğan gelirler de aynı şekilde bu kapsamda yer alır ve eşler arasında eşit şekilde paylaştırılır.

Kişisel mallar

boşanmada mal paylaşımı

  • Kişisel mallar, edinilmiş mallar kapsamının dışında yer alır ve boşanma sürecinde herhangi bir şekilde paylaşımı yapılamaz.
  • Bu sayede boşanmada mal paylaşımı yaparken çiftler arasında herhangi bir eşitsizlik durumu söz konusu olmaz. Çünkü eşler evlilik öncesinde edindiği her bir mala ve gelire yalnız başına sahiptir, sonradan herhangi bir şekilde kimse bu hak üzerinde iddiada bulunamaz.

Bu mallar ise şu şekildedir:

  • Eşlerin kendilerine ait olan kişisel eşyalar: kıyafetler, takılar, spor malzemeleri elektronik cihazlar vs.
    Evlilik öncesinde sahip olunan gayrimenkuller ve varlıklar
  • Miras yoluyla elde edilen gelirler veya mallar
  • Manevi tazminat alacaklarından doğan gelir
  • Boşanınca ev kimde kalacak, hangi mallar paylaşılacak gibi konularda daha detaylı bilgi için VERi EMLAK adresine göz atabilir ve gayrimenkul gibi taşınmazların boşanma sürecinde ne olacağı konusunda bilgi edinebilirsiniz.