Akan Banyo Parasını Kim Öder?
Oturulan binanın çatısının zaman içinde aşınması, elektrik ve su tesisatında yine aynı şekilde zamanla aşınmadan meydana gelen arızalar ve yapılan tamirlerin bedeli, Mülkiyet Yasası’na göre kiralayana aittir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Bugün 14:05
15510 kere okundu.
Akan Banyo Parasını Kim Öder?
Oturulan binanın çatısının zaman içinde aşınması, elektrik ve su tesisatında yine aynı şekilde zamanla aşınmadan meydana gelen arızalar ve yapılan tamirlerin bedeli, Mülkiyet Yasası’na göre kiralayana aittir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Bugün 14:05
15510 kere okundu.

Oturulan binanın çatısının zaman içinde aşınması, elektrik ve su tesisatında yine aynı şekilde zamanla aşınmadan meydana gelen arızalar ve yapılan tamirlerin bedeli, Mülkiyet Yasası’na göre kiralayana aittir. Gayrimenkul kiraları hakkındaki yasa gereği de bu gibi giderlerin mülk sahibi tarafından giderilmesi gerekir. Kiracı eğer bu nedenle bir onarım yaptırmışsa kiradan düşürülür. Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır.

Yasal bir yaptırımı yok

Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir. Zarar tespiti yapan sigorta şirketi, hem üst katta meydana gelen arızayı hem de arızadan meydana gelen masraflarınızı karşılar. Öte yandan komşuluk ilişkileriyle üst kat daire sahibinden su tesisatını yaptırmasını, ayrıca sizin giderinizi karşılamasını isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda üst katta oturan kiracının eskiyen su tesisatını yaptırma zorunluluğu yoktur. Üst kat komşunuzun bilinçli olarak banyosundaki akan boruyu tamir ettirmemesi ve sizin masraflarınızı ödemeye yanaşmaması halinde öncelikle dava açacağınız uyarısında bulunur, ciddiye almazsa dava açabilirsiniz.

Apartmanlarda aynı şekilde çatı akıntılarıyla ilgili de bir karmaşa mevcut. Çatı katında oturan kişi apartman yönetiminin onayı halinde çatının onarılmasını sağlayabilir. Ancak çatıdaki akıntı nedeniyle evinde meydana gelen zararın karşılanması için yasal bir hak iddia edemez.

Komşuluk hukuku gereği üst kat öder

Binalarda akan banyo tavanı masraflarının kimin tarafından ödeneceğiyle ilgili maalesef yasal bir yönetmelik veya cezai yaptırımı bulunmadığından, uzlaşma sağlama olanağı genellikle olmaz ve büyüyen kavgalar çoğu zaman mahkemelere taşınır. Mahkemenin yapacağı tespit ve bilirkişinin olay yerinde yaptığı incelemeyle masrafınız mahkeme kanalıyla ödenir. Bu tür davalarda, itiraz olsa dahi önceki içtihat kararlarına göre, Yargıtay “Sağlıklı yaşam hakkının ihlal edilmesi” kararı verir ve tazminatı haklı bulur. Mahkeme, üst kat banyo borusundaki eskime ya da tesisattaki arıza nedeniyle akan banyo tavanı için harcadığınız masrafların, üst kattaki komşunuzun ihmalinden kaynaklandığı, bilirkişi tarafından rapor edilerek tazminat istenir.

Kesin çözüm: Evinizi sigortalatmak

Konuyla ilgili bir uzlaşı sağlanması mümkün değil ise hukukçular, evinize 3. şahısların vereceği zararları kapsayacak konut sigortası yaptırmanızı öneriyor. Sigorta yaptırdıktan bir hafta sonra sigorta şirketine başvurularak ekspertiz istemelisiniz. Ekspertiz, geldiğinde akan banyo tavanı için bir gider tespiti yapar ve yaptırdıktan sonra faturayı sigorta şirketine getirmenizi ister. Akan banyo tavanı onarıldıktan sonra faturayı sigorta şirketine götürerek masraflarınızı geri alabilirsiniz.


#